Home » koncert » Konkurs za prvi Rok kamp za devojčice

Konkurs za prvi Rok kamp za devojčice

Organizacija za promociju aktivizma (OPA), u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, objavila je konkurs za prvi Rok kamp za devojčice, koji će biti održan od 21. do 27. avgusta 2017. godine na Avali kod Beograda, u odmaralištu Šuplja stena, a namenjen je devojčicama uzrasta od 10 do 14 godina iz svih mesta u Srbiji koje se interesuju za rok muziku i koje žele da nauče osnove sviranja ili da se usavrše u sviranju jednog od četiri instrumenta: gitare, bas gitare, klavijatura ili bubnjeva.

Prethodno muzičko obrazovanje nije presudno, ali jeste važno da je devojčica muzikalna i da ima osećaj za ritam. Nije neophodno posedovanje sopstvenog instrumenta, ali ukoliko devojčica ima instrument može ga poneti i svirati na njemu.

Posebno su dobrodošle devojčice koje su od ranije pokazivale interesovanje i talenat za bavljenje muzikom, ali iz bilo kog razloga nisu imale već priliku da to svoje interesovanje ispolje i razviju dalje.

Organizatori ohrabruju svaku različitost među polaznicama i posebno pozivaju da se prijave devojčice koje se po bilo kom svojstvu razlikuju od većine. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da je fizički sposobna da svira izabrani instrument.

Osim radionica na kojima će devojčice učiti osnove sviranja gitare, bas gitare, klavijature ili bubnjeva, u programu su i fakultativne radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari osim mentorki koje će imati mogućnost da upoznaju i razgovaraju. Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnce, ali koje će biti objavljeni i u medijima i na društvenim mrežama kao širenje informacije o postojanju kampa, ohrabrenje drugim devojčicama da se bavi muzikom, kao i najava za sledeće izdanje kampa.

Poslednjeg dana kampa, 27. avgusta, na otvorenoj sceni odmarališta Šuplja stena biće održan javni nastup devojčica učesnica kampa na kojem su dobrodošli roditelji, bake i deke, porodice, prijatelji/ce, mediji i svi zainteresovani posetioci!

Poziv za prijave na konkurs traje do 18. juna do kada sva tri elementa prijave moraju biti poslata.

Svi koji budu poslali prijave u tom roku biće informisani o rezultatima izbora u uži krug do 21. juna. Skype ili Viber video intervjui sa devojčicama i roditeljima (zakonskim starateljima) u užem krugu biće održani između 21 i 23. juna. Konačno obaveštenje o primljenim devojčicama biće objavljeno na sajtu femix.info, Facebook stranici “Rok kamp za devojčice” i poslato mejlom svima koji su bili u užem krugu 25. juna.

Prijave se šalju tako što:
a) Devojčica snimi kratak video (do 5 minuta) u kojem se predstavi i odgovara na pitanja:
1. da li se baviš muzikom i na koji način?
2. zašto želiš da učestvuješ na rok kampu za devojčice?
3. ko je tvoj/a omiljeni/a muzičar/ka ili bend?
4. kada bi osnovala svoj bend, kako bi se on zvao?
5. čime želiš da se baviš i gde da budeš kad porasteš?
i taj video postavi na neku od društvenih mreža koje koristi – Youtube / Facebook / Twitter / Instagram / sa hashtagom #rokkampzadevojcice, ili ukoliko ne želi da video bude javan pošalje ga preko sajta wetransfer.com, Dropbox-a ili Google Drive-a na email femixinfo@gmail.com.
b) Roditelj ili zakonski staratelj popuni google upitnik na ovom linku. Link ka upitniku nalazi se i na sajtu femix.info
c) Roditelj ili zakonski staratelj popuni, potpiše i pošalje skeniranu saglasnost za učešće devojčice na email femixinfo@gmail.com. Tekst saglasnosti nalazi se na sajtu femix.info. U slučaju da su roditelji razvedeni, potrebno je poslati saglasnost oba roditelja.

Mentorski tim činiće osam domaćih muzičarki mlađe generacije koje su i muzički obrazovane i aktivne u nekom od aktuelnih bendova sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, 25-godišnja muzički školovana bubnjarka iz Smedereva, koja je godinama svirala u bendovima Fandango i Vibrator u rikverc, a sada je članica grupa Nemesis, Goatmare & the Hellspades i Raskid13, kao i bubnjarskog benda Dragoljuba Đuričića Balkanska lavina. U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine u okviru programa FEMIX vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za koje je vladalo veliko interesovanje, kako učesnica, tako i medija.

Radionice su tada organizovane zahvaljujući podršci Rekonstrukcija Ženskog fonda, u saradnji sa Domom omladine Beograda, Kulturnim centrom Pančeva, Centrom za kulturu Smederevo i Kondenz festivalom.

Prilikom izbora učesnica težiće se ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti, ravnomernoj raspodeli po uzrastu i raznolikosti u prethodnom iskustvu u bavljenju muzikom. S obzirom da su kapaciteti vrlo ograničeni, neće biti moguće da sve prijavljene devojčice učestvuju na prvom kampu, ali OPA planira da nastavi organizaciju tog događaja i poziva sve one koji možda ne budu primljeni ovaj put da ostanu u kontaktu i da nastave da prate razvoj projekta.

S obzirom da su i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda odbili da subvencionišu održavanje ove manifestacije, postoje kotizacije za učešće devojčica na kampu koje pokrivaju deo troškova učešća.

Kotizacije, osim mogućnosti učešća na prvom rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope i neponovljivog iskustva koje će devojčicama, a i roditeljima ostati dugo u pamćenju, pokrivaju 12 elemenata:

1) Smeštaj na bazi punog pansiona i 6 noćenja u dečjem odmaralištu Šuplja stena na Avali u periodu održavanja kampa od 21. do 27. avgusta.
2) Osim tri redovna obroka, učesnice će imati na raspolaganju i po dve zdrave užine svakoga dana.
3) Putne troškove devojčice do Beograda i nazad do mesta stanovanja.
4) Prevoz devojčice iznajmljenim autobusom od centra Beograda do odmarališta Šuplja stena 21. avgusta i povratak 27. avgusta.
5) 12 višečasovnih radionica odabranog muzičkog instrumenta (klavijatura, bubnjeva, gitare ili bas gitare) tokom trajanja kampa, uz mentorstvo i podučavanje školovanih i aktivnih muzičarki koje devojčici mogu poslužiti kao uzor ili inspiracija u daljem razvijanju interesovanja. Svaku grupu od 7-8 učesnica vode i podučavaju po dve mentorke – muzičarke.
6) Dodatne radionice pevanja, pisanja tekstova, pisanja muzike, upoznavanja sa tehničkom i muzičkom opremom.
7) Kvalitetne fotografije i video snimke devojčice tokom radionica.
8) Iznajmljeni instrument na kojem će devojčica tokom kampa svirati i učiti, ukoliko ne poseduje sopstveni.
9) Osiguranje za učesnicu i njen instrument, ukoliko poseduje sopstveni.
10) Besplatan prevoz porodice učesnice na završni nastup iz centra Beograda do odmarališta Šuplja stena i nazad.
11) Video snimak i fotografije završnog nastupa poslednjeg dana kampa.
12) Diplome i poklon paketiće za devojčice kao uspomenu na učešće na prvom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope.

Kotizacija iznosi ukupno 12.000 dinara i uplata se može izvršiti jednokratno ili u četiri rate od po 3.000 RSD do sledećih datuma: 30. jun / 20. jul / 20. avgust / 20. septembar. Napomena: kašnjenje uplate bilo koje od rata onemogućuje devojčici učešće na kampu i njeno mesto se ustupa sledećoj devojčici sa liste čekanja.

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni: devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici ima svega 6.5%, kao i da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često jer se gitara i bubnjevi često vide kao “muški instrumenti” a rok, metal, pank i džez kao “muški” muzički žanrovi.

Prvi Rock ‘n’ Roll Camp for Girls osnovan je u Portlandu pre više od 15 godina. Svetska Girls Rock Camp asocijacija okuplja 86 kampova na 5 kontinenata i očekuje se da će i kamp u Srbiji uskoro postati deo ove svetske mreže. Oni prate i podržavaju pokretanje Rok kampa za devojčice u Srbiji, a posebnu podršku daje evropski komitet ove svetske asocijacije, kao i koleginice iz švedske mreže rok kampova za devojčice Popkollo, sa kojima su se organizatorke upoznale i povezale 2014. godine.

Projekat prvog Rok kampa za devojčice je jedan od deset pobednika konkursa “Klub Superste” za 2016. u okviru programa Superste.net. Prijatelji kampa su Opština Vračar, Disciplina, Rekonstrukcija Ženski fond i mnogi pojedinci.

Iza kampa stoji tim mladih Organizacije za promociju aktivizma u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX. OPA je deo Nezavisne kulturne scene Srbije i Krovne organizacije mladih Srbije.

Više informacija moguće je dobiti posredstvom adrese femixinfo@gmail.com ili preko broja telefona 060/3338-160, a tekst konkursa nalazi se i ovde

Post Tag With : , , , , ,

Leave a Reply