Home » Radionice » Radionica Šabac

Radionica Šabac

U Biblioteci šabačkoj (u kojoj je realizovan i deo prethodnog projekta Surfuj pismeno) 15.11.2017. održana je prva radionica projekta Surfuj kreativno sa učenicima srednjih škola. Kreativni tim i predavači Centra za medijsku kulturu i obrazovanje CZMKO iz Beograda upoznali su učenike sa projektom Surfuj kreativno i sa aktuelnim sajtom, a zatim je književnik Pavle Zelić održao kreativnu radionicu.

 

 

 

 

Pavle Zelić, autor kratkih  priča („Poslednja velika avantura“), strip scenarista („Družina Dardaneli“) i prozni pisac („Peščana hronika“) najpre je sa učenicima podelio sećanja na svoje prve spisateljske korake, naveo i svoje književne uzore i na neki način mentore (Milorad Pavić, Stiven King…) i naglasio da je za postajanje piscem neophodno – čitanje!

 

Takođe, otkrio je kako je izgledao početak prvog profesionalnog pisanja u dobu kada je internet tek dobijao na značaju u našoj zemlji i naglasio je važnost uredničke ruke prilikom uobličavanja teksta, bilo da je u pitanju filmska ili književna kritika, kratka priča, ili roman…

 

Pisanje za Pavla Zelića nikako nije hobi – on ga visoko vrednuje kao profesionalac i savetuje mladima da i sami ozbiljno shvate svoje umetničko izražavanje u koje ulažu najkreativniji deo svog bića. Kao primer da umetničke sklonosti mogu postati i nečija profesija, i to dobro plaćena, naveo je i ilustracije za stripove i grafičke novele:

 

Imamo li potrebu za aplauzima kada se bavimo umetnošću? Pavlov odgovor je – da! Potrebna nam je publika, potrebna nam je pohvala ali i kritika. Izvođačke, pak, umetnosti, za razliku od književnosti ili stripa – donose nam neposrednu reakciju publike…

 

Pavle Zelić je otkrio i neke dramatične momente prilikom uobličavanja njegovog prvog romana „Peščana hronika“:

 

I samotnjačkim umetnostima (kao što je pisanje) i  takozvanim kolaborativnim umetnostima (strip, film…) zajednička je autorska sujeta i ego, a Pavle savetuje mladima da kada zakorače u svet profesionalnog stvaranja pokušaju da suzbiju taj ego i da neprestano uče i razvijaju se: