Home » Kako da naučimo?

Kako da naučimo?

Evo nekih korisnih adresa i linkova za stvaranje različitih sadržaja:

KREATIVNO PISANJE

Da li ste znali da postoji nešto što se zove softver za kreativno pisanje i čemu služi? Pročitajte ovde, možda se zainteresujete (ako već niste) za kreativno pisanje 🙂

MUZIKA

Za prve korake komponovanja dostupna je demo-verzija softvera www.noteflight.com

Besplatni softveri za pisanje nota i komponovanje: Musescore , Denemo ili Impro-Visor, dok se prema komentarima profesionalnih muzičara najlakše savlađuju i koriste Sibelius i Finale. Probajte, pa ocenite sami!

 

VIDEO I AUDIO

Dobre početne adrese za sve koji se interesuju za audio montažu predstavljaju sajtovi na kojima se izdvajaju najbolje besplatne alatke za obradu zvuka. Na internetu ih ima mnogo i nije ih teško pronaći jednostavnim ukucavanjem ključnih reči (na primer: Free Audio Tools For Editing Music And Sound Recordings), a između sebe se razlikuju u nekoliko važnih detalja: da li imaju dobra objašnjenja, komentare i apdejtovane linkove, postoje li prečice ka kvalitetnim tutorijalima gde možete odmah da vidite i lako naučite kako se alatke za montažu koriste, koliko su informativni i korisni komentari posetilaca i odgovori moderatora itd. Naravno, tek ćete njihovim korišćenjem u praksi moći da ocenite da li vam odgovaraju i zadovoljavaju vaše potrebe, kao i šta je potrebno dopuniti i unaprediti.  Evo dva predloga za početak: Techradar  Gizmo’s freeware Lifewire  (Audacity je prvi na listi sva tri sajta 🙂 )

 

Besplatni i kvalitetni alati za video montažu: HitFilmShotcut, DaVinci Resolve  

Na Jutjubu takođe postoje odlične preporuke za alate za video montažu i top liste najboljih  (a besplatnih) softvera sa kratkim i veoma jednostavnim objašnjenjima kako da ih koristite.

 

Video editovanje je lako i jednostavno uz besplatni softver Free Video Editor koji je proizvod kompanije DVDVideoSoft.

Ova kompanija je, između ostalog, razvila i besplatni softver za audio montažu Free Audio Editor i softver Free YouTube to MP3 Converter za pretvaranje Jutjub video klipova u mp3 format.

 

 

CRTANJE I SLIKANJE

Tehnike slikanja i crtanja možete da pronađete na sajtu Artyfactory.

 

GRAFIČKI DIZAJN

Igrajte se grafičkog dizajna u raznim formatima, preuzmite ovde veoma jednostavan softver Canva za dizajniranje, a nešto komplikovaniju alatku Inkscape, za grafički dizajn, ovde.

 

 

 

PROGRAMIRANJE

Programiranje može biti veoma kreativno 🙂 na portalu za učenje programiranja.

 

GEJMING

Za sve koji žele da se oprobaju u 3D modelovanju, animaciji i gejmingu preporučujemo besplatan softver otvorenog koda Blender.

 

Jedna od popularnih platformi za kreiranje besplatnih video igrica je Sploder i na njoj je moguće odabrati Role Playing Games, Anime, platform igre, trkačke igrice, klasične “pucačine” i igrice za devojčice (iako ta podela nije uglavnom prikladna):

 

Kompanija Scirra Ltd na platformi Construct takođe nudi mogućnost besplatnog kreiranja igrica:

Posebno je popularna alatka za gejming dizajn Construct2 u 2D za koju nije neophodno nikakvo programersko ili kodersko predznanje:

 

Još jedna platforma sa koje možete besplatno skidati alatke za kreiranje video igrica sa otvorenim kodom (open source) koji je omogućio Masačusets Institut za tehnologiju (MIT) jeste Godot. Uz pomoć njega možete kreirati i 2D i 3D video igrice:

 

OSTALO

Evo i jednog zanimljivog linka a to je Global Digital Citizen Foundation platforma na kojoj se može naći 10 fantastičnih kreativnih onlajn alatki namenjenih studentima, ali korisnih za svakog ko želi da se okuša u njihovom korišćenju. Ove alatke predstavljaju dragocene male izvore koji razvijaju kreativnost na  različite načine, a njihovim korišćenjem svom radu možemo da dodamo lični umetnički pečat: nadogradnjom slova, pretvaranjem sebe u Pikasovu sliku ili robota, slikanjem grafita, pretvaranjem slika u reči i tekstove itd. Pokušajte!

 

 

TED je najpoznatija međunarodna onlajn medijska organizacija koja deluje pod sloganom “Ideje koje su vredne širenja” koja na svojoj platformi čini dostupnim veliki broj kratkih efektnih predavanja iz oblasti nauke, humanistike, umetnosti, medija, zabave… A za mlade je posebno zanimljiv projekat mozgalica i zagonetki  kojima neće odoleti ni roditelji – link možete pronaći ovde . Uživajte!