Home » Kultura za decu i mlade » TV serije

TV serije

 

Televizijske serije danas ne samo da izgledaju drugačije, već se i gledaju na drugačiji način. Popularno „bindžovanje“ odnosno gledanje epizoda jedne za drugom tako da se za recimo dve noći odgleda cela sezona od 10 ili 12 epizoda postalo je za današnje generacije mladih uobičajeni tempo. No, retke su zaista televizijske serije koje sa podjednakim uzbuđenjem mogu gledati  deca i mladi sa svojim roditeljima. Jedna od njih je svakako serija „Čudne stvari“ („Stranger Things“) autora braće Meta i Rosa Dafera.

Prva sezona ove serije emitovana je na kablovskoj mreži Netfliks (Netflix) jula 2016. a druga oktobra 2017. Ono po čemu je ova serija neobična jeste da je radnja smeštena u 1983. godinu, dakle, u pitanju je doba bez mobilnih telefona i interneta u kojoj se najbrža komunikacija ostvaruje toki-voki uređajima i radio vezom. U jednom malom gradu u američkoj državi Indijana počinju da se dešavaju neobične stvari – jedan od dečaka u družini nestaje, i čitav grad se diže na uzbunu. Lokalni šerif otkriva da su u obližnjoj laboratoriji vršeni tajni eksperimenti sa decom ali i da se dešavaju paranormalne pojave. Družini dečaka tada se pridružuje i neobična devojčica sa telekinetičkim sposobnostima… Kombinacija žanrova kao što su tinejdžerska avantura, horor, misterija i triler čini seriju veoma napetom. Ono što roditelje kao gledaoce drži uz ovu seriju jeste nostalgija za osamdesetim, prepoznatljive frizure i muzički bendovi, a za savremene tinejdžere, digitalne urođenike, ovo predstavlja uzbudljivu avanturu u jednom za njih dalekom i izgubljenom svetu uz filmske junake koji dolaze iz nekog sasvim drugačijeg doba ali ih vezuje ista žeđ ka avanturi, radoznalost i drugarska odanost.

 

 

 

 

 

 

Kao što su filmovi Stivena Spilberga, igra fantazijskih likova „Lagumi i zmajevi“ (Dungeons and Dragons), lak za kosu i naramenice i  obeležili dekadu osamdesetih, tako će i u ovoj dekadi socijalnih mreža i smart telefona serija „Čudne stvari“ svakako naći posebno mesto među fanovima.