Home » Radionice » Radionica Beograd

Radionica Beograd

Predavač na drugoj radionici projekta Surfuj kreativno održanoj 22.11.2017. u beogradskoj OŠ “Veljko Dugošević” na Zvezdari bio je Mirko Stojković, profesor na katedri za Dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti gde predaje filmski scenario kao i dramaturgiju video igara. Mirko je inače autor scenarija za video-igru “Vampire Legends: The True Story of Kisilova” koja je visoko rangirana na listi preuzmanih igara na internetu.

Kao pripadnik generacije koja je odrastala pre informatičkog doba, profesor Mirko Stojković priznaje da se i dalje čudi dostignućima sadašnjice, recimo mogućnošću neposredne komunikacije sa prijateljima sa drugih kontinenata putem skype aplikacije ili putem mobilnih telefona – sve što se danas podrazumeva generaciji digitalnih urođenika u ranijim decenijama je bilo nezamislivo.

Naglasio je učenicima, starijim osnovnoškolcima,  da njihova generacija uglavnom više vremena provodi igrajući video igre nego gledajući filmove. Preplavljući talas video igara koje postaju sve unosniji posao stiže i u našu zemlju. Ućenici su se prisetili retkog primera nedavno pogledanog filma za tinejdžere “Gradovi na papiru”. Film ima svoje obrasce koji postoje iznenađujuće dugo a naslanjaju se na obrasce starijih umetnosti nekoliko hiljada godina u pokušaju čoveka da podražava svet. Danas je daleko lakše napraviti film i svako može to da uradi, a posledica toga je youtube – bez obzira snima li se video snimak za jednu osobu ili za milionske preglede, na youtube se postavlja isti rad.

 

 

Deo učenika je bio prilično kritičan prema, recimo, instagramu kao društvenoj mreži a deo ga koristi jer većina vršnjaka ima instagram nalog. Neki od njih koriste recimo striming sajt za video igrice po imenu Twitch. Mirko je podsetio da niko na internetu ne može ostati anoniman, jer svi sadržaji se čuvaju.

Učenici su podelili svoja interesovanja – origami, 2D animacija (uz pomoć aplikacije FlipaClip, stripovi, igrice (Dark Souls III na primer, međutim, nju je neophodno kupiti da bi se igrala onlajn), ilustracije (neki koriste japanski softver PaintTool SAI  koji je besplatan prvih 30 dana korišćenja), filmovi, arhitektura, grafički dizajn, montaža video klipova.