Home » konkursi » 52. Dečji oktobarski salon

52. Dečji oktobarski salon

Decji rad 2017

Dečji oktobarski salon, najstarija stalna manifestacija Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu čiji je osnovni cilj razvoj izvornog dečjeg iskustva u oblasti umetnosti u saznajnom i kreativnom pogledu, biće održan 52. put od 30. septembra do 28. oktobra, pod sloganom “Muzika je najbolja”.

“Muzika je važan segment našeg života, čini ga lepšim, prijatnijim, duševnijim. Od najranijeg uzrasta, kažu i u prenatalnom periodu, ona neposredno utiče na naše raspoloženje, razmišljanje, osećanja. Prisutna je na javnim koncertima, proslavama, događajima, ali poseban doživljaj pruža kada je slušamo u osami. Jedinstvenu dimenziju muzika ima za one koji sviraju neki instrument ili imaju dar za pevanje ili komponovanje. Muzika je važan faktor prepoznavanja u komunikaciji s ljudima, jer ti si onakav kakva je muzika koju slušaš”, saopštio je MPU povodom 52. Dečjeg oktobarskog salona, uz predlog pedagozima da proputuju sa decom muzičkim vremeplovom kroz različite periode i, slušajući različitu muziku, odgovore na tu temu.


Dečji oktobarski salon obuhvata najširu populaciju mladih, uzrasta od pet do 15 godina, a svake godine deca rade na zadatu temu koju osmišljava kustos MPU. Radovi prikazani na izložbama predstavljaju izbor iz velike produkcije i odraz su bogate pedagoške prakse koja se odvijala u dečjim ustanovama.

Na konkurs 52. Dečjeg oktobarskog salona prijavilo se 86 ustanova (škola, vrtića, privatnih ateljea) sa 1.500 radova.

Selekcioni žiri u sastavu: profesorka metodike likovnog obrazovanja i vaspitanja dr Sanja Filipović, psiholog Vesna Janjević Popović, istoričarka umetnosti Lidija Seničar i likovni pedagog Lea Zei, odabrao je za izložbu 300 radova.

Decji rad 2017

Izborom se naglašava autentičnost dečjeg pristupa kreiranju slike ili umetničkog objekta, uzimajući u obzir bogatstvo tehnika primenjene umetnosti, kao što su keramika, crtež, tekstil, fotografija, kombinovane tehnike. Pored konvencionalnih tehnika, zastupljene su i posebne tehnike prilagođene dečjem uzrastu, kao što su kolaž i papirmaše.

S jedne strane, izložba prikazuje radove koji su rezultat aktivnosti koja se u školama i ateljeima odvija pod nadzorom nastavnika na časovima likovnog obrazovanja, a s druge strane, tokom trajanja izložbe, u MPU će se odvijati aktivan edukativni, radionički program.

Decji rad 2017

Izložba je selektirana i podrazumeva dodelu nagrada, kako deci, tako i pedagozima.

MPU izdaje povodom izložbe katalog na srpskom i engleskom jeziku, koji reprodukuje radove učesnika i sadrži tekstove stručnjaka.

Autori kataloga i izložbe ove godine su muzejski savetnik Milica Cukić i likovni pedagog Lea Zei.

Izvor: SEEcult.org

Comments are closed.