Home » koncert » Počinje 4. ArtLink festival mladih talenata

Počinje 4. ArtLink festival mladih talenata

ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom “Na putu do zvezda”, biće održan četvrti put u Beogradu od 25. septembra do 8. oktobra, a otvoriće ga proslavljeni violinista Stefan Milenković u Kolarčevoj zadužbini, koji će izvesti integralno Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” sa ArtLink mladim virtuozima.

Sa Milenkovićem će iste večeri – u izvođenju Bahovog duplog koncerta za dve violine, nastupiti Una Stanić, laureatkinja ArtLink nagrade.

Pijanista Pavle Krstić, dobitnik nagrade ArtLink za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika za 2016. godinu, nekadašnje “čudo od deteta”, promovisaće svoje CD izdanje resitalom u Skupštini grada Beograda, 26. septembra 2017. godine. Krstić je student prestižnog Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, u klasi pijaniste i pedagoga Pavela Gililova.

Prvi put u programu ArtLink festivala publici će biti ponuđeno i džez veče – 30. septembra, u saradnji sa ambasadom Nemačke, a predstaviće se nemački džez pijanista Klaus Rejbel.

Za 1. oktobar najavljen je matine koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i program kamerne muzike, u saradnji sa Centrom za muziku Kolarca, a ulaz na taj program je besplatan.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom “Na putu do zvezda” i opredeljenošću da promoviše mlade talente i upoznaje domaću muzičku scenu sa novim evropskim zvezdama, ArtLink festival je za 3. oktobar, u saradnji sa Francuskim institutom, najavio koncert francusko-ruskog violiniste Fedora Rudina, dobitnika prvih nagrada na međunarodnim violinskim takmičenjima Anri Marto, Rodolfo Lipicer i Aram Hačaturijan. Rudin će se predstaviti programom francuske muzike, u pratnji pijaniste Pavla Krstića.

ArtLink festival zatvoriće 8. oktobra zajedničkim koncertom čelista Ištvan Vardai i ArtLink mladi virtuozi. Vardai je poznat domaćoj publici nakom prošlogodišnjeg nastupa na ArtLink festivalu. Značajni muzički umetnik i pedagog, osvajao je nagrade na prestižnim međunarodnim muzičkim takmičenjima (Pjer Furnije, Čajkovski, Emanuel Feuerman, Brams, Dejvid Poper, ARD…). Nagradu “Junior Prima” za najboljeg mladog umetnika godine osvojio je 2009, a prestižnu “Monblan” nagradu za mladog muzičara koji najviše obećava na svetu 2012. godine. Vardai je nastupao na značajnim festivalima i u najprestižnijim svetskim koncertnim dvoranama, a organizatori ArtLinka ističu da taj festival ima privilegiju što Vardai već drugi put dolazi i sarađuje sa mladim virtuozima koje ArtLink afirmiše.

Vardai će, u sklopu ArtLink festivala, uz podršku odeljenja za kulturu ambasade Mađarske, održati i majstorske radionice.

Festivalski program sadrži seriju predavanja i majstorskih radionica za najmlađu publiku koja će imati priliku da se upozna sa umetnicima, načinom sviranja pojedinih instrumenata i bliže sa repertoarom koji će biti izvođen.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i na Blagajni Kolarčeve zadužbine.

Leave a Reply