Home » bioskopi » Francuski dokumentarac o adolescentima za školarce u Srbiji

Francuski dokumentarac o adolescentima za školarce u Srbiji

Francuski dokumentarni film “Swagger” o životu tinejdžera u siromašnim predgrađima i reditelj Olivije Babine nalaze se na turneji po gradovima Srbije, u organizaciji Francuskog instituta.

Babine je 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci razgovarao sa beogradskim srednjoškolcima i studentima posle dnevne projekcije tog filma, za čiji je večernji termin ulaz besplatan za širu publiku. Susret posle projekcije već je održan u Subotici, a biće upriličen i 4. oktobra u Nišu i Leskovcu, te dan kasnije u Kragujevcu i Gornjem Milanovcu.

Ataše za kulturu francuske ambasade u Beogradu An Loren Vigoru istakla je na konferenciji za novinare u Kinoteci da je “cilj Francuskog instituta razgovor Babinea sa mladima”, jer njegov film “vodi u jednu učionicu u kraju koji ima lošu reputaciju, ali razbija naše predrasude”.

“Zahvaljujući ovom fimu možemo da steknemo drugačiji pogled na te mlade ljude, koji imaju svoje stavove o svetu, svoje nade i svoje podvige”, rekla je An Loren Vigoru i zahvalila direktoru “Mega Com FilmaIgoru Stankoviću koji je inicirao distribuciju “Swaggera” u Srbiji.

Babine je o nastanku filma izjavio da je tokom dve godine držao radionicu i pomagao učenicima da prave filmove.

“Osnov za rad su nam bili njihova svakodnevnica, snovi i košmari, kako bismo ispričali priče sa elementima fantastike i naučne fantastike. Te dve godine su bile veoma dirljive, vezao sam se za tu decu i dobio želju da snimim film o njima. Odlučio sam da napravim ‘Swagger’ kako bih im odao priznanje i dao im reč, zato što niko ne izdvaja dovoljno vremena da ih sasluša. Hteo sam da posmatram svet i Francusku kroz njihove oči“, istakao je Babine.

Njegov dokumentarac uvodi publiku u jedinstveni univerzum jedanaestoro dece i adolescenata koji rastu u siromašnim predgrađima u Francuskoj, prikazujući na zabavan način kako izgleda savremeno društvo kroz njihove oči.

Nudeći čitav mozaik susreta i mešajući žanrove od mjuzikla do fantastike, “Swagger” se bavi stavovima i maštarenjima dece iz pariskih predgrađa Olne i Sevran koja, uprkos teškim uslovima u kojima žive, imaju snove i ambicije, a to im niko ne može oduzeti.

An Loren Vigoru je istakla da je “Swagger” ove godine bio u selekciji za nagradu Cezar za najbolji film, a u Srbiji je prvi put prikazan prošle jeseni u okviru Festivala autorskog filma, uz podršku Asocijacije za distribuciju nezavisnog filma (ACID).

Igor Stanković uveren je da svi tinejdžeri u Srbiji treba da vide taj film, jer priča o odrastanju u jednoj drugačijoj sredini, a opet je sve tako isto, jer je reč o univerzalnim pitanjima tih mladih ljudi. On je najavio da će posle ograničene bioskopske distribucije film biti prikazivan za školarce na organizovanim projekcijama u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

An Loren Vigoru je izjavila da je to odlična prilika da Francuski institut pokrene svoj novi program Sined, odnosno edukaciju uz pomoć filma. Cilj je da se putem odabranih filmova priđe deci i da se u saradnji sa profesorima, pedagozima otvore debate na određene teme, kroz sučeljavanje i poštovanje tuđeg mišljenja, rekla je ona.

Izvor: SEEcult.org

 

 

Comments are closed.