Home » književnost » Održan 5. Krokodokodil, ostaje kao predstava u Dadovu

Održan 5. Krokodokodil, ostaje kao predstava u Dadovu

Festival književnosti i ilustracije za decu Krokodokodil, posvećen u petom izdanju temi putovanja i sticanja iskustva kroz putovanje u klasičnom i savremenom književnom stvaralaštvu, održan je 17. novembra u Omladinskom pozorištu Dadov u Beogradu, gde će prvi put, u formi pozorišne predstave, ostati na redovnom repertoaru tog teatra.

Decu su kroz jednočasovno “Putovanje u središte knjige” poveli mladi glumci pozorišta Dadov, a uz pomoć ilustracija Boba Živkovića, Ane Petrović, Bobana Savića Getoa i Antonia Žorža Gonsalveša, proputovali su kroz Autobiografiju Branislava Nušića, Doktor Proktorovu Vremeplovnu kadu Jua Nesbea, kao i kroz knjigu Brat Vuk Karla Maja de Almeide i Galeb Džonatan Livingston Ričarda Baha.


Namera Festivala je da dočara snagu i lepotu književnog stvaralaštva na multimedijalan način, ujedno otkrivajući nove aspekte komunikacije s najmlađima.

Festival se, kao i do sada, sastoji od glavnog programa i pratećih radionica sa najmađima. Drugu godinu zaredom organizovana su i predavanja za odrasle (studente, nastavnike, profesore, bibliotekare, književne kritičare, roditelje i drugu kulturnu javnost), pa će tako 24. novembra u Gete institutu biti održan književni kafe sa Arminom Pongsom – predavanje za odrasle pod nazivom “Moje knjige, moja putovanja” (kako pišem knjige za decu, kako ih čitam svojoj publici, kako izvodim čitalačke koncerte…).

Za 29. novembar najavljena je radionica za učenike 5. i 6. razreda “Zajedno na putu” (o ukrštanju različitih životnih putovanja u jednom gradu, o putovanju dece izbeglica i migranata), koja će biti održana u Klubu knjižari Kreativni centar u tržnom centru Eurocentar. Učestvovaće Maša Avramović i Nina Stamenković iz Udruženja C 31 – Centra za razvoj kulture dečjih prava.

Predavanje za odrasle “Putovanje u književnosti za decu” biće održano 30. novembra u istom prostoru, uz učešće doc. dr Jelene Panić Maraš, a 7. decembra biće održana i radionica za učenike 7. i 8. razreda “Putovanje za devojčice, a što da ne, i za dečake”, zasnovana na knjizi “Furam feminizam”. Radionicu će voditi spisateljica Lamija Begagić.

Festival Krokodokodil zajednički organizuju beogradska udruženja Krokodil i OK (Obrazovanje i kultura), uz pomoć Dadova, a u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike.

Zaštitni znak festivala Krokodokodil bio je multitalentovani Raša Popov koji je preminuo ranije ove godine.

Peto izdanje festivala Krokodokodil pomogla je Evropska mreža za promociju književnosti i knjiga Traduki, kao i Kreativni centar i Odiseja.

*Foto: Aleksandar Dmitrović

Comments are closed.