Home » film » 13. Kids fest početkom novembra

13. Kids fest početkom novembra

Dečji filmski festival Kids fest prikazaće početkom novembra u Beogradu i više gradova širom Srbije 17 igranih, animiranih i dokumentarnih filmova u dva programa – za decu i za tinejdžere.

Osnivač i direktor Kids festa Igor Stanković rekao je da su odabrani filmovi koji se retko mogu videti u redovnom programu bioskopa, a dolaze iz celog sveta – Evrope, Latinske Amerike, Azije, SAD… i uglavnom imaju premijere u Srbiji.

“Dominiraju Skandinavci koji su vrlo posvećeni produkciji za decu”, rekao je Stanković 18. oktobra na konferenciji za novinare, izrazivši žaljenje što ni ove godine nije mogao da uvrsti u program ni jedan srpski film namenjen najmlađim gledaocima.

Centralna dvorana 13. Kids festa biće Dečji kulturni centar, umesto dosadašnjeg Doma sindikata koji se renovira. Filmovi će od 1. do 7. novembra biti prikazivani u više beogradskih bioskopa, kao i u Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu i Nišu, a kasnije, do kraja godine, u još oko 30 gradova.

Manifestaciju, koja obuhvata i edukativne i zabavne radionice, otvoriće 1. novembra u podne u DKC-u ovogodišnja ambasadorka Kids festa Ana Štajdohar, koja je izrazila zadovoljstvo što će imati priliku da se uz programe festivala vrati u srećne dane detinjstva kada je gledanje crtaća za nju bilo pravi praznik. Sada će to osećanje deliti sa svojom ćerkom.

Za otvaranje je odabran francuski animirani film “Družina iz džungle” 3D o avanturama pingvina Morisa koji se iznutra oseća kao pravi tigar.

Kako najavljuje organizator Kids festa, MegaCom film, mali heroji su svuda oko nas, a to je dokazao i Bamzi, najjači meda na svetu u švedskom animiranom filmu “Bamzi i veštičina ćerka”. Iz Meksika stiže “Čudesna sudbina kamenog dečaka”. Tu su i nastavak norveškog filma “Mali traktor Fergi 2”, kinesko-američki “Vau vau zvezda” 3D, koji govori o tome koliko je važno pratiti svoje snove…

Program za tinejdžere obuhvata američke produkcije “Dnevnik Šonjavka: Dugo putovanje”, u žanru komedije i porodičnog filma, kao i avanturu i misteriju “Izgubljeno nađeno”, te finski dokumentarac “Saga o šumi” i drugi.

Tematski programi biće Ferdinand dan (posvećen istomenom biku, junaku crtanog filma), Dan kreativne animacije, Dan Šonjavka i Dan meksičkog filma. Mladi posetioci će imati priliku da crtaju i boje likove iz filma i dobiju nagrade, kao i da uče kako se pravi animirani film i kako nastaju vizuelni efekti, te da upoznaju meksičku kulturu.

Pokrovitelji 13. Kids festa su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i kompanija “Kraš”.

Cena ulaznica biće od 150 do 350 dinara.

izvor: SEEcult.org

Comments are closed.