Home » koncert » 4. ArtLink festival mladih talenata

4. ArtLink festival mladih talenata

ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom “Na putu do zvezda”, biće održan četvrti put u Beogradu od 25. septembra do 8. oktobra, a osim klasične muzike u izvođenju umetnika kao što su Stefan Milenković, Fedor Rudin i Ištvan Varda, ponudiće i program za ljubitelje džeza.

Festival će otvoriti proslavljeni domaći violinista Stefan Milenković koncertom u Kolarčevoj zadužbini, na kojem će integralno izvesti Vivaldijeva Četiri godišnja doba sa ArtLink mladim virtuozima. U izvođenju Bahovog duplog koncerta za dve violine sa Milenkovićem će nastupiti Una Stanić, laureatkinja ArtLink nagrade, najavili su organizatori.

Pijanista Pavle Krstić, dobitnik nagrade ArtLink za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika za 2016. godinu, nekadašnje “čudo od deteta”, a sada student Mocarteuma u Salcburgu, promovisaće svoje CD izdanje resitalom u Skupštini grada Beograda 26. septembra.

Prvi put u programu ArtLink festivala publici će 30. septembra biti ponuđeno i džez veče na kojem će se predstaviti mladi muzičari, uz nemačkog džez pijanistu Klausa Rejbela.

Za 1. oktobar u 11 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine najavljen je matine koncert na koji je ulaz besplatan.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom “Na putu do zvezda” i opredeljenošću da promoviše mlade talente i upoznaje srpsku muzičku scenu sa novim zvezdama na evropskom muzičkom nebu, ArtLink festival 3. oktobra 2017., u saradnji sa Francuskim institutom, predstavlja francusko-ruskog violinistu Fedora Rudina.

Jedan od najnadarenijih mladih koncertnih solista današnjice, Rudin je dobitnik prvih nagrada na najpoznatijim međunarodnim violinskim takmičenjima (Anri Marto, Rodolfo Lipicer i Aram Hačaturijan). Na festivalskom koncertu u Beogradu predstaviće se programom francuske muzike, a nastupiće u pratnji pijaniste Pavla Krstića.

ArtLink festival zatvoriće 8. oktobra zajedničkim koncertom jedan od najtraženijih čelista današnjice, Ištvan Vardai, u saradnji sa ArtLink mladim virtuozima.

Vardai je i prošle godine nastupio na ArtLink festivalu, a osvajao je nagrade na prestižnim međunarodnim muzičkim takmičenjima (Pjer Furnije, Čajkovski, Emanuel Feuerman, Brams, Dejvid Poper, ARD…). Nagradu “Junior Prima” za najboljeg mladog umetnika godine osvojio je 2009, a prestižnu “Monblan” nagradu za mladog muzičara koji najviše obećava na svetu 2012. Vardai je nastupao na značajnim festivalima, u najprestižnijim svetskim koncertnim dvoranama, a na ArtLink festival dolazi već drugi put.

Vardai gostuje uz podršku odeljenja za kulturu mađarske ambasade, a i ove godine, pored koncerta, održaće i majstorske radionice.

Festivalski program obuhvata seriju predavanja i majstorskih radionica za najmlađu publiku, koja će kroz te programe imati priliku da se upozna sa umetnicima, načinom sviranja pojedinih instrumenata i repertoarom koji će biti izveden na ArtLink festivalu.

Ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Izvor: SEEcult.org

Leave a Reply